Nieuwsoverzicht


Informatieavond herinrichting Haulsterweg-Jousterweg

23 februari 2024

Op dinsdag 5 maart a.s. is er een informatieavond in Dorpshuis Trefpunt omdat tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelang Haskerhorne is gebleken dat veel inwoners nog een keer met de gemeente in gesprek willen over de herinrichting.

Voor een korte toelichting en de agenda verwijzen wij u naar onze pagina Instellingen > Dorpsbelang

 

Jaarvergadering Uitvaartvereniging Nannewiid 20 maart 2024

20 februari 2024

Hierbij nodigen wij u uit voor de jaarvergadering van onze vereniging die gehouden zal worden op
woensdag 20 maart 2024 om 20.00 uur in het dorpshuis te Rottum.

Tijdens deze vergadering zal door een notaris tekst en uitleg worden gegeven over de noodzaak een  testament te laten maken om  vervelende situaties te voorkomen bij scheidingen, wilsonbekwaamheid en na een overlijden. Iedereen is van harte welkom!

Het bestuur.

 

De agenda  van deze vergadering en overige informatie staat op onze pagina Verenigingen > Uitvaart

Jaarvergadering Dorpsbelang Haskerhorne

24 januari 2024

Op de 1e vrijdag van februari, 2 februari dus, staat de jaarvergadering van Dorpsbelang Haskerhorne weer gepland Aanvang 20.00 uur in Dorpshuis Trefpunt.

De volledige agenda staat vermeld op onze pagina Instellingen > Dorpsbelang

 

Nozems maakt het de Wiite Sik niet makkelijk
Geitefok zoekt ’s nachts uren naar stuur Space Shuttle

23 januari 2024

Onlangs stond in de Stellingwerf een artikel over de oudejaarsstunt van Geitefok De Wiite Sik maar dit was alleen te lezen voor abonnee's van deze krant. Wij hebben de schrijfster Magda Dullemond van www.luidenduidelijkmedia.nl bereid gevonden om haar artikel met foto's op onze website te mogen plaatsen, waarvoor hartelijk dank!

Dit verhaal "van de andere kant van de Tjonger" kunt u lezen op onze pagina Instellingen > Geitefok De Wiite Sik

 

Snertactie T.V. Haskerhorne

18 januari 2024

Traditiegetrouw organiseert T.V. Haskerhorne op zaterdag 3 februari a.s. weer een snertactie!

Voor bestellingen en verdere informatie verwijzen wij u naar onze pagina Verenigingen > Tennis

 

Herinrichting Haulsterweg-Jousterweg grotendeels afgerond

21 december 2023

Het werk aan het kruispunt Jousterweg-Haulsterweg is vandaag voor zo ver klaargemaakt dat doorgaand verkeer van en naar Oudehaske weer mogelijk is. Wel zullen de komende tijd nog aanvullende werkzaamheden worden uitgevoerd.

Het openbaar vervoer naar Joure en Heerenveen is inmiddels weer opgestart.

Tip: zie ook onze pagina Foto-Video

 

Belangrijk bericht uit Spanje!

6 november 2023

Op zaterdag 25 november komen Sinterklaas en zijn Pieten weer naar Haskerhorne. 

 

Het programma ziet er als volgt uit:

Van 14.30 tot 15.00 uur: rondrit via de Haulsterweg (vanaf Ouwsterhaule), Biesterboschstrjitte, Hotze Brouwerstrjitte, Van Claerbergenstrjitte en weer via de Hotze Brouwerstrjitte naar Dorpshuis Trefpunt en komen daar ongeveer om 15.00 uur aan.

Hier worden ook de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt.

Rond 16.00 uur: vertrek uit het dorpshuis.

 

Voortgang herinrichting Haulsterweg

21 juli 2023

Vanaf maandag 24 april  vinden er werkzaamheden plaats aan de Haulsterweg in de kom van Haskerhorne. Dit is de 3e en laatste fase van de herinrichting en betreft het gedeelte tussen de kruising met het Kerkpad en de Jousterweg. Maar de 3e fase blijkt te zijn opgeknipt in 3 nieuwe fases, we zijn dus nog lang niet af van de overlast...

Na 4 september gaan de volgende 2 fases (kruispunt Jousterweg) in en dat gaat in verband met tegenvallende zaken tot 29 september duren.

 

Vlagprotocol 4 en 5 mei

3 mei 2023

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang), dit in tegenstelling tot overheidsgebouwen die vanaf 18.00 uur de vlag halfstok hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

 

Nationale Herdenking 4 mei

2 mei 2023

Op donderdag 4 mei is de Nationale Herdenking, waarbij de Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Ook in gemeente De Fryske Marren vindt op diverse plaatsen een herdenking en/of stille tocht plaats, georganiseerd door lokale herdenkingscomités.

In Haskerhorne (om 20.00 uur) worden er bloemen op de oorlogsgraven op het kerkhof gelegd door Dorpsbelang Haskerhorne in samenwerking met de protestantse gemeente Haskeroord. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn is welkom.

 

3e fase herinrichting Haulsterweg van start

20 april 2023

Vanaf maandag 24 april  vinden er werkzaamheden plaats aan de Haulsterweg in de kom van Haskerhorne. Dit is de 3e en laatste fase van de herinrichting en betreft het gedeelte tussen de kruising met het Kerkpad en de Jousterweg. De hoofdrijbaan is per auto niet bereikbaar. Een omleiding wordt met borden aangegeven. Naar verwachting zal de afsluiting van dit weggedeelte  tot medio juni duren.

 

Dorpsfeest Haskerhorne 2023

17 april 2023

Via haar website laat het bestuur van Stichting Feestcommissie Haskerhorne weten dat het dorpsfeest dit jaar zal worden gehouden van 8 tot 11 juni. Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van de feestcommissie: https://www.feesthaskerhorne.nl/

Het programma staat ook op onze pagina Instellingen > Feestcommissie

 

Shantykoor De Warringers in kerkje Haskerhorne

12 april 2023

In 1998 is een groep enthousiaste buren uit de woonwijk Skipsleat in Joure een koortje begonnen dat het zeemanslied ten gehore bracht. Dit koortje is uitgegroeid tot het shantykoor De Warringers en telt op dit moment 31 bemanningsleden en is herkenbaar aan kwaliteit, gezelligheid en nog steeds veel enthousiasme. Het koor brengt een repertoire met zoals geschreven het zeemanslied, de  echte shanty, ballades en diverse meezingers. Dit alles in diverse talen zoals Nederlands, Fries, Duits en Engels.

Zondag 16 april a.s. geven De Warringers een concert in het kerkje van Haskerhorne.

Aanvang: 15.00 uur.

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in "de witte bus" is van harte welkom!

 

KNLTB Voorjaarscompetitie 2023 van start

4 april 2023

De voorjaarscompetitie van de KNLTB is afgelopen weekend weer begonnen. TV Haskerhorne doet met 5 teams mee:

2x Heren Dubbel 35+ (woensdagavond)

1x Dames Dubbel 17+ (dinsdagavond)

2x Gemengd Dubbel 17+ (vrijdagavond)

Verder komt er 1 team uit in de KNLTB Friesland Cup  welke vanaf 11 juni begint.

Een overzicht van de teams, geplande wedstrijden en resultaten is te zien via de link op onze pagina Verenigingen > Tennis

 

Jaarvergadering Uitvaartvereniging Nannewiid

15 maart 2023

Hierbij nodigen wij u uit voor de jaarvergadering van onze vereniging die gehouden zal worden op
woensdagavond 22 maart 2023 om 20.00 uur in zaal 't Foarhûs van Dorpshuis Trefpunt te Haskerhorne.  De agenda  van deze vergadering en overige informatie staat op onze pagina Verenigingen > Uitvaart

Het bestuur.

 

Bijdrage Stichting Westermeer voor BC Haskerhorne

7 maart 2023

Het bestuur van de Stichting Westermeer heeft in haar eerste vergadering van 2023 een twaalftal

subsidies toegekend, met een totaalbedrag van € 83.008,00.

 

Voor de kosten van de vernieuwing van de biljartlakens heeft Stichting Westermeer een bijdrage van € 350,00 beschikbaar gesteld voor Biljartvereniging Haskerhorne.

 

De Stichting Westermeer verleent subsidie aan organisaties die algemene belangen behartigen binnen het grondgebied van de voormalige gemeente Skarsterlân en het dorp Terherne, welke liggen op sociaal, maatschappelijk, cultureel en recreatief gebied. In 2023 heeft de Stichting Westermeer hiervoor een subsidiebudget beschikbaar van ongeveer € 185.000,=. Het Stichtingsbestuur vergadert in 2023 op de volgende data: 12 april, 21 juni, 4 oktober en 29 november.

 

Leuke acties Dorpshuis Trefpunt

4 maart 2023

Woensdag 15 maart a.s. kunt u – vóór of na het stemmen – even bijpraten in ’t Foarhûs en op zaterdagavond 25 maart nog een leuke bingo! Ons dorpshuis bruist weer als nooit te voren!!!

Kijk voor alle informatie van ons dorpshuis op onze pagina Instellingen > Dorpshuis

 

Reünie Tafeltennisvereniging De Hoarne

14 februari 2023

Op 16 december 2022 was het precies 40 jaar geleden dat TTV De Hoarne werd opgericht. De jubilerende vereniging houdt op 16 maart a.s. een reünie voor alle leden en oud-leden in Dorpshuis Trefpunt.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar onze pagina Verenigingen > Tafeltennis

 

Filmavond 'I still believe'

10 februari 2023

Woensdag 15 februari 2023, 19:30 organiseerde de Haskeroordgemeente in de kerk in Haskerhorne een filmavond met de film ‘I still believe’ .

In het waargebeurde I Still Believe worden studenten Jeremy (KJ Apa) en Melissa (Britt Robertson) smoorverliefd op elkaar. Als Jeremy doorbreekt als popster lijkt het ze voor de wind te gaan, tot er bij Melissa kanker wordt geconstateerd.

Samen gaan ze de moeilijke strijd aan en vinden kracht in hoop en liefde, niet alleen bij elkaar maar ook bij Jeremy’s fans. I Still Believe laat niet alleen zien hoe één liefde je leven kan veranderen, maar ook hoe één leven de wereld kan veranderen. I Still Believe is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse christelijke popster Jeremy Camp.

De toegang was gratis. 

 

Potgrondactie Tennisvereniging Haskerhorne

8 februari 2023

Ook dit jaar brengt Tennisvereniging Haskerhorne de potgrond en/of bemeste tuinaarde op bestelling bij u thuis!  De actie is op zaterdag 4 maart a.s. Bestelling opgeven vóór 25 februari.

 

Jaarvergadering Dorpsbelang Haskerhorne

28 januari 2023

Op de 1e vrijdag van februari, 3 februari dus, staat de jaarvergadering van Dorpsbelang Haskerhorne weer gepland Aanvang 20.00 uur in Dorpshuis Trefpunt.

De volledige agenda staat vermeld op onze pagina Instellingen Dorpsbelang

 

Digitale informatieavond Tûk Wenjen

30 januari 2023

Gemeente De Fryske Marren wil haar inwoners graag helpen bij het verduurzamen van hun bestaande woning. Dat doen we onder andere door diverse technische adviezen te verstrekken en u te informeren over alle beschikbare subsidieregelingen. Dit specifiek voor uw woning en alles volledig onafhankelijk en vrijblijvend. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden? Tijdens de digitale informatieavond op maandag 30 januari leggen wij graag uit wat Tûk Wenjen voor u kan betekenen en hoe je je woning op een toekomstbestendige wijze kunt verduurzamen.

 

Wanneer: maandagavond 30 januari 2023
Tijdstip: 19.30 uur
Digitaal via www.stokerav.nl/dfm

Aanmelden is niet nodig.

 

29 januari: Lazy Sunday afternoon met Keatling

28 januari 2023

Zondagmiddag 29 januari, 15:00 uur in de kerk in Haskerhorne: welkom bij het ‘Lazy sunday afternoon’ concert van vocalgroup Keatling.
De naam komt uit één van de liedjes, “As ik dij wie”, een Friese vertaling van “If I were you” van Venice. Waarmee meteen de muzikale stijl van Keatling zichtbaar is. Meerstemmige nummers in het Engels, opvallend veel Westcoast-songs (o.a. Everly Brothers), en waar mogelijk vertaald in het Fries (vertaling of juist eigen teksten), overgoten met de typische Keatling-sound.
Dat moet je horen!
En als je komt luisteren dan zie je twee gitaristen, die ook zingen, een zanger en drie zangeressen, af en toe mondharmonica, cajon, melodica en een mandoline. Zes bevlogen mensen die helemaal weg zijn van muziek. Op hun website kun je wat meer informatie over deze band lezen: https://www.keatling.nl/ 

 

Snertactie T.V. Haskerhorne

24 januari 2023

Traditiegetrouw organiseert T.V. Haskerhorne zaterdag 28 januari a.s. een snertactie!

U kunt van 10.30 uur tot 11.30 uur de snert afhalen in de kantine van de tennisclub.

 

Ludieke actie Geitefokferiening De Wiite Sik

1 januari 2023

Onze plaatselijke Geitefokferiening De Wiite Sik heeft weer voor een mooie stunt gezorgd. Onder het motto van “de kogel moet door de kerk” werd het stikstofbeleid op de korrel genomen. Hiervoor werd het kanon van Oldeberkoop gehaald en met een beeldje van een geit en de vlag van Haskerhorne tegenover de kerk geplaatst met de ondersteunende tekst:

Met Rutte aan het roer is het gedaan met onze boer. Van crisis naar crisis, dat is nu het beleid. Een afgelopen zaak dus vooruit met de geit! Het wordt hoog tijd voor paal en perk, en dus schieten wij de kogel door de kerk!

Vele dorpsgenoten en belangstellenden kwamen samen op het schoolplein om de actie te bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

 

1e en 2e fase herinrichting Haulsterweg bijna klaar

17 december 2022

De herinrichting van de Haulsterweg is bijna afgerond. Momenteel worden de trottoirs, opritten en parkeervakken van de 2e fase ingericht. Dit staat gepland tot 22 december en tot die tijd kan de weg tijdens werkzaamheden nog afgesloten zijn en wellicht nog wat langer door het winterweer. De 3e fase, kruispunt Kerkpad tot en met kruising Jousterweg, is begin mei 2023 aan de beurt.

 

Feestcommissie plaatst kerstboom

6 december 2022

Traditiegetrouw hebben de leden van Feestcommissie Haskerhorne zaterdagmorgen het dorpscentrum opgesierd met een grote kerstboom, uiteraard voorzien van lampjes en ballen!

Namens alle inwoners van Haskerhorne hartelijk dank hiervoor!

 

Altijd op de hoogte van besluiten in uw buurt

30 november 2022

Begin december wordt het digitale platform ‘Berichten over uw buurt’ in werking gesteld. Dit is een platform om jou als inwoner digitaal te informeren over besluiten van de overheid die impact hebben op jouw leefomgeving.

Besluiten zoals vergunningen, bouwplannen en plaatselijke regelgeving kunnen van invloed zijn op uw woonomgeving. Uw gemeente en andere overheidsorganisaties publiceren deze besluiten op Berichten over uw buurt.

De link naar de website is toegevoegd op onze pagina Informatie

 

Expositie ‘Krikke’s Kunst uit Kringloop’

29 november 2022

Op zaterdag 26 november 2022 werd in de dorpskerk van Haskerhorne de expositie ‘Krikke’s Kunst uit Kringloop’ van Thijmen Krikke uit Langweer geopend. De collectie bestaat uit etsen, aquarellen, zeefdrukken, litho’s, gemengde technieken, sculpturen, keramiek en assemblages.

De expositie duurt van 26 november t/m 18 december 2022 en is elke zaterdag en zondag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Hartelijk welkom aan de Haulsterweg 1. Vrij entree.

 

Sinterklaas komt naar Haskerhorne!

16 november 2022

Op zaterdag 19 november komen Sinterklaas en zijn Pieten weer naar Haskerhorne. 

Het programma ziet er als volgt uit:

Van 14.30 tot 15.00 uur: rondrit via de Haulsterweg (vanaf Ouwsterhaule), Biesterboschstrjitte, Hotze Brouwerstrjitte, Van Claerbergenstrjitte en weer via de Hotze Brouwerstrjitte naar Dorpshuis Trefpunt en komen daar ongeveer om 15.00 uur aan.

Hier worden ook de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt.

Rond 16.00 uur: vertrek uit het dorpshuis.

 

2e fase herinrichting Haulsterweg van start

7 november 2022

Van maandag 3 oktober tot zaterdag 10 december vinden er werkzaamheden plaats aan de Haulsterweg in Haskerhorne. De hoofdrijbaan is per auto niet bereikbaar. Een omleiding wordt met borden aangegeven.

Fasering

Het werk wordt in fases uitgevoerd.

 • Fase 1: maandag 3 oktober tot dinsdag 7 november.
  (tussen kruispunten Hotze Brouwerstrjitte en Biesterboschstrjitte)
 • Fase 2: dinsdag 7 november tot zaterdag 10 december.
  (tussen kruispunten Kerkpad en Hotze Brouwerstrjitte)
 • Fase 3: start in mei 2023
  (tussen kruispunten Kerkpad en Jousterweg)

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Leen Hofman van Schot Infra BV via telefoonnummer 06 53 41 23 68 of Ouwe de Jager van gemeente De Fryske Marren via telefoonnummer 14 05 14.

 

Spokentocht Haskerhorne

24 oktober 2022

Op zaterdag 29 oktober organiseert Geitenfok De Wiite Sik in samenwerking met Dorpshuis Trefpunt weer een spokentocht. De eerste groep(en) vertrekken vanaf 19.00 uur. Deelname is voor eigen risico.

Opgave via e-mail geitenfokdewiitesik@gmail.com

 

KNLTB najaar competitie 2022

22 oktober 2022

Van 12 september tot 30 oktober 2022 is de najaar competitie van de KNLTB gehouden. Tennisvereniging Haskerhorne heeft met 4 teams meegespeeld, 2 damesteams en 2 gemengd teams. Een damesteam en een gemeng team zijn met een 2e plaats  geëindigd, de andere teams werden 3e en 4e. Een prima resultaat in deze competitie!

Het wedstrijdprogramma, alle uitslagen én de eindstand staan voor u klaar op onze pagina Verenigingen/Tennis

 

Oud papierroute is op zaterdag 15 oktober!

14 oktober 2022

Het zal u niet ontgaan zijn dat de oud papier container niet is geleegd op 13 oktober. U hebt gelijk. Er was gisteren helemaal geen afvalinzameling. Ook niet voor de papiercontainer. Dit stond helaas verkeerd op de afvalkalenders en de afvalapp van de gemeente waarvoor via ons medium haar excuses!

Op zaterdag 15 oktober worden de papiercontainers geleegd. De containers mogen om 7.00 uur aan de weg worden gezet (voor zo ver deze er nog niet staat).

 

Jelmer Stoker winnaar NK Veiligste Chauffeur 2022

2 oktober 2022

Vrachtwagenchauffeur Jelmer Stoker uit Haskerhorne is winnaar geworden van het NK Veiligste Chauffeur 2022. Op het TT Circuit in Assen was de Fries zaterdag de sterkste van 20 finalisten. Jelger Miedema (Kreileroord) en Danny Henskens (Berghem) legden beslag op de tweede en de derde plaats.

Stoker was volgens de jury constant bewust van zijn omgeving, de rust zelve en voerde de finale opdrachten perfect uit. ,,Ik had het niet verwacht. Eigenlijk ben ik gewoon sprakeloos. Dit is een ontzettend grote eer”, reageerde Stoker, beroepschauffeur bij Kivits Drunen. Na vijf proeven waren er slechts drie finalisten overgebleven. Op het finale-parkoers werd behendigheid gekoppeld aan veiligheid. Op dat onderdeel bleef Stoker zijn concurrenten voor.

Het NK vormde het hoogtepunt van de TVM Awards, de naam van het veiligheidsprogramma van TVM verzekeringen. De voornaamste doelstelling van de TVM Awards is het creëren van meer bewustwording voor veilig rijgedrag onder alle weggebruikers en zodoende een bijdrage te leveren aan de transport- en verkeersveiligheid in Nederland. Uit handen van Michel Verwoest, CEO van TVM verzekeringen, ontving Stoker de TVM Award die hoort bij het NK Veiligste Chauffeur.

 

Werkzaamheden fietspad Haskerveldweg

29 september 2022 (bijgewerkt 31 oktober 2022)

Van maandag 3 oktober tot zaterdag 5 november vinden er werkzaamheden plaats aan het fietspad Haskerveldweg vanaf het viaduct A7 tot de rotonde Sewei. Het asfalt wordt vervangen door beton. Tijdens de werkzaamheden is het fietspad afgesloten voor het verkeer.

Een omleiding wordt met borden aangegeven.

 

Tentoonstelling doop- en trouwjurken en trouwpakken in de kerk

28 september 2022

In de kerk van Haskerhorne zal 29 september a.s. om 10.00 uur de opening plaatsvinden van de tentoonstelling van doopjurken, trouwjurken en trouwpakken. Omrôp Fryslân zal deze dag  aanwezig zijn voor een live-verslag in haar nieuwsprogramma.

U kunt de tentoonstelling bezoeken, steeds van 10.00 tot 17.00 uur, op de volgende data
29 september t/m 2 oktober
6 oktober t/m 9 oktober 2022.
De kerk is in de sfeer van deze feestelijke gebeurtenissen aangekleed.
Verschillende inwoners van onze dorpen hebben items beschikbaar gesteld, waarvoor hartelijk
dank! Kom gezellig even langs om een kijkje te nemen!

Net stinne, mar hinne !

 

Maximaal 30 kilometer per uur in bebouwde kom

30 augustus 2022 ( bijgewerkt 3 september 2022)

Vanuit alle invalswegen van Haskerhorne geldt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur en dat geldt voor de gehele bebouwde kom. Jammer dat vele dorpsbewoners en bezoekers hier niet altijd de hand aan houden. Met name onze spelende jeugd kan hiervan de dupe worden. Gelukkig gaat het vaak maar net goed, maar je zal maar zo'n kindje onder je auto krijgen... als het nu je schuld is of niet. Eigenlijk is 30 kilometer in de dorpsstraatjes al te snel. Kom op: denk na en gebruik je verstand!

 

Fietspont Nije Skou weer in de vaart!

12 augustus 2022

In tegenstelling tot wat enkele regionale websites beweren, is het fietspontje bij Nije Skou al lang weer in de vaart. De problemen waren van mindere aard dan eerder door de gemeente De Fryske Marren werd vermeld. De reparatie bleek mee te vallen, aldus een woordvoerder van gemeente De Fryske Marren. Monteurs verwachtten dat de motor ìn zijn geheel zou moeten worden vervangen. Niet de motor zelf was kapot, maar de demperplaat. Daardoor was een stukje metaal van die plaat in het vliegwiel terecht gekomen. Dit zorgde ervoor dat de motor vastliep. 

We kunnen dus weer een rondje Sneekermeer fietsen. Veel plezier!!!

 

Speelveld op de schop

5 augustus 2022

Vorige week is er druk gewerkt aan het speelveld annex evenemententerrein. Het veld is gefreesd, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Regen en zon doen nu hun werk om het weer bespeelbaar te maken.

 

Zorgboerderij BoerenBlij krijgt houten banken cadeau

6 juli 2022

Dankzij de financiële gift van de Protestante gemeente Haskeroord  en de geweldige samenwerking met De Wurkjouwer uit Haskerhorne is zorgboerderij BoerenBlij twee prachtige houten banken rijker. 

De banken hebben een plekje gekregen in de babbelbox, de buitenhuiskamer van BoerenBlij. In de babbelbox kunnen bezoekers van de zorgboerderij heerlijk bijkomen met een lekkere kom soep na de dagelijkse wandeling. Er worden ook nog kussens gemaakt voor op de banken, eveneens bij De Wurkjouwer. Medewerkers en bezoekers van BoerenBlij zijn er erg blij mee!

BoerenBlij biedt actieve, zinvolle en uitdagende dagbesteding aan thuiswonende ouderen met de ziekte van Alzheimer, dementie, Parkinson en andere niet aangeboren hersenletsel of lichamelijke aandoeningen. Kijk voor meer informatie over BoerenBlij op www.patyna.nl/boerenblij

 

Uitslagen en standen voorjaarscompetitie 2022

9 april - 17 juni 2022 (bijgewerkt 18 juni 2022)

Tennisvereniging Haskerhorne speelde met 6 teams in de voorjaarscompetitie van de KNLTB.

De uitslagen, standen en het programma staan op de pagina Verenigingen| Tennis

Het team Gemengd Dubbel 17+ Vrijdag Avond – 4e klasse – Afdeling 136 is kampioen geworden in haar klasse en promoveert naar de 3e klasse. Van harte proficiat!

Voor zo ver wij na kunnen gaan moet de uitgestelde wedstrijd van 20-05-2022 Gemengd Dubbel Vrijdagavond  2e klasse nog ingehaald worden.

 

Bericht voor instellingen en verenigingen (herhaalde oproep)

10 juni 2022 

Op onze pagina’s Instellingen en Verenigingen zijn de contactgegevens met algemene informatie vermeld van uw instelling of vereniging. Vooral nieuwe inwoners en andere belangstellenden zullen dit medium gebruiken om een beeld te krijgen van wat er in ons dorp valt te beleven en waar men voor informatie of aanmelden terecht kan! Ook andere informatie van uw instelling of vereniging kunt u gratis op dit platform kwijt, zoals competitiestanden, jaarverslagen, enz.

Wij vragen om uw gegevens op actualiteit te controleren en wijzigingen door te geven via het contactformulier op de pagina Contact eventueel met aanvullende gegevens. Na ontvangst zullen wij zo spoedig mogelijk voor plaatsing van de aangepaste gegevens zorgen.

 

De redactie van Nieuws uit Haskerhorne

 

Na 2 jaar weer dorpsfeest in Haskerhorne

25 februari 2022 (bijgewerkt 7 juni 2022)

Via haar website laat het bestuur van Stichting Feestcommissie Haskerhorne weten dat het  dorpsfeest dit jaar zal worden gehouden van 9 tot 12 juni.

Het programma kunt u vinden op de pagina Instellingen| Feestcommissie

 

LET OP: Gewijzigde aanvangstijden

50+ Start om 13.00 uur
Show your talent Start om 19.30 uur

 

Alle overige informatie over het Dorpsfeest 2022 vindt u op de website van de feestcommissie:

https://www.feesthaskerhorne.nl/

 

Onderhoud viaduct Haulstersingel

30 mei 2022

Op dinsdag 7 juni vinden er werkzaamheden plaats aan het viaduct aan de Haulstersingel in Ouwsterhaule. Tijdens de werkzaamheden is één rijbaan afgesloten voor het verkeer. Door een verkeersregelinstallatie (VRI) wordt het verkeer om en om door de tunnel geleid.

 

Asfalteringswerkzaamheden Jousterweg

13 mei 2022

Van woensdag 18 mei tot dinsdag 24 mei vinden er asfalteringswerkzaamheden plaats aan de Jousterweg in Haskerhorne (vanaf het kruispunt met de nieuwe Jousterweg tot de Gravinnesingel, en dus niet aan de z.g. “Gravinnesingel” zoals op de gemeentelijke informatiepagina stond vermeld!  (inmiddels aangepast)

Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten voor het verkeer. Een omleiding, voor zover mogelijk, wordt met borden aangegeven.

 

Gratis tennis jeugdclinic

9 mei 2022

Tennisvereniging Haskerhorne organiseert op zondag 15 mei a.s. van 10.00 - 12.00 uur een gratis tennisclinic voor jeugd  van 18 jaar en jonger. Deelname is geheel gratis. Zorg voor goede sportschoenen (geen grof  profiel en/of noppen) en een leenracket kan worden geregeld.

Aanmelding kan tot uiterlijk vrijdag 13 mei via mail tv.haskerhorne@gmail.com onder vermelding van naam, leeftijd en aangeven of je een beginner bent, onbekend met tennis of een geoefend speler.

 

Nationale Herdenking 4 mei

23 april 2022

Op woensdagavond 4 mei is de Nationale Herdenking, waarbij de Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Ook in gemeente De Fryske Marren vindt op diverse plaatsen een herdenking en/of stille tocht plaats, georganiseerd door lokale herdenkingscomités.

In Haskerhorne (om 20.00 uur) worden er bloemen op de oorlogsgraven op het kerkhof gelegd door Dorpsbelang Haskerhorne in samenwerking met de protestantse gemeente Haskeroord. Iedereen die daarbij aanwezig wil zijn is welkom.

 

Vacatures Dorpshuis Trefpunt

4 maart 2022

Het bestuur van Stichting Dorpshuis Trefpunt is op zoek naar vervangers van 2 aftredende bestuursleden. Voor verdere informatie over de functie en werkzaamheden verwijzen wij u naar de pagina Instellingen | Dorpshuis

 

Voorjaarsonderhoud tennisbanen

19 maart 2022

De baancommissie van Tennisvereniging Haskerhorne is al weer enkele dagen druk bezig met het voorjaarsonderhoud van de 2 gravelbanen. Dat betekent o.a.: belijning verwijderen, bladafval, mos en oud gravel afvoeren, bestaande toplaag losmaken, opvullen met nieuw gravel, uitvlakken, de belijning opnieuw aanbrengen en daarna rollen en slepen zodat de banen eind maart/begin april weer speelklaar zijn voor de leden. Een hele klus die al jaren in eigen beheer wordt uitgevoerd!

 

Eerste werkzaamheden herinrichting Haulsterweg

12 februari  2022

Na een lange voorbereidingstijd starten eind februari de eerste werkzaamheden voor de herinrichting van de Haulsterweg. In de zomer van 2021 is het definitieve ontwerp vastgesteld. Daarna is de technische voorbereiding begonnen. Vooral de uitwerking van de riolering heeft veel tijd gekost. Dit heeft ook geleid tot aanpassing van het rioolplan.

 

Verwijderen en nieuwe aanplant van bomen

Als eerste worden de bomen gekapt die bij de herinrichting niet blijven staan. Dit moet voor het broedseizoen. In het definitief ontwerp is vastgelegd welke bomen blijven, welke we verwijderen en waar nieuwe bomen worden geplant.

 

Glasvezel komt nu ook in de Haulsterweg

De huisaansluitingen voor de glasvezel in de Haulsterweg moeten nog gerealiseerd worden. Het streven is om dit zo snel mogelijk aan te leggen na de kap van de bomen. De bestaande bomen kunnen dan bespaard worden bij het graven van de leidingtracés.

 

Het plan voor de riolering is aangepast

Op 27 januari 2020 heeft u tijdens de inloop in het Dorpshuis het concept rioolplan in kunnen zien. Wij hebben toen besproken de huidige riolering om te bouwen naar een regenwaterafvoer. In dit ontwerp zou een nieuwe afvoer voor vuilwater in de huidige weg komen. Apart inzamelen van regenwater is het basisuitgangspunt bij een rioolvervanging. Dit doen wij om zo weinig mogelijk schoon water af te voeren naar de zuivering. In de Haulsterweg zijn er mogelijkheden om dit te bereiken zonder het aanleggen van een nieuw riool.

 

Nieuwe plan is minder ingrijpend

Wij hebben metingen en een rioolberekening uitgevoerd. Het plan zoals wij in 2020 hebben gepresenteerd blijkt onvoldoende extra capaciteit van het riool op te leveren. Daarom hebben wij het plan aangepast. Dit nieuwe plan is minder ingrijpend. Er wordt dan minder water naar de zuivering afgevoerd door het afkoppelen van regenwater van de woningen aan de Westzijde van de Haulsterweg (de even nummers 2 t/m 32 en Kerkpad 24). De eigenaren van de woningen aan de Westzijde van de Haulsterweg benaderen wij ook in mei om de mogelijkheden te bespreken voor het afkoppelen van regenwater vanaf hun perceel.
De kosten voor het afkoppelen vanaf deze percelen zijn voor de gemeente. De riolering wordt hierdoor minder belast. Op een aantal plaatsen passen wij de hoogte van de weg aan. Hierdoor blijft er minder water op de weg staan bij hevige buien. Water wat bij extreme neerslag niet door de riolering kan worden verwerkt, kan dan oppervlakkig wegstromen. Hierdoor is de Haulsterweg beter voorbereid op toekomstige situaties.

 

De huidige riolering is aan onderhoud toe

Bij langdurige of hevige regenval wordt wateroverlast ervaren. Dat kunnen wij oplossen door de huidige riolering van binnenuit te vernieuwen, de aansluitingen van de kolken (afvoerputten van het regenwater) en van de woningen te vervangen. Daarnaast willen we regenwater vanaf de woningen aan de Westzijde van de Haulsterweg rechtstreeks afvoeren op de achterliggende sloot.

 

Planning 2022

 • Eind februari: verwijderen bomen die niet blijven staan.
 • April/mei: benaderen bewoners van even nummers voor afkoppelen regenwater.
 • Mei/juni: vervangen rioolaansluitingen en verbetering riolering.
 • Na de zomer: bovengrondse herinrichting.

Potgrondactie Tennisvereniging Haskerhorne

24 februari 2022

Ook dit jaar brengt Tennisvereniging Haskerhorne de potgrond en bemeste tuinaarde op bestelling bij u thuis!  De actie is op zaterdag 5 maart a.s. Bestelling opgeven vóór 28 februari. Zie voor verdere informatie op de pagina  Verenigingen | Tennis

Verkeersstremming Haulsterweg

22 februari 2022

In verband met  de eerder aangekondigde  bomenkap voor de herinrichting is de Haulsterweg binnen de bebouwde kom (kruispunt Jousterweg tot kruispunt  Biesterboschstrjitte) afgesloten voor alle verkeer van maandag 28 februari tot vrijdag 4 maart a.s. Aanwonenden en bestemmingsverkeer kunnen gebruik maken van omleidingsroutes in het dorp.

Geschiedenis van de kerk in Haskerhorne

5 februari 2022

In de kerk van Haskerhorne liggen nog oude notulen. Deze documenten worden aangevuld met informatie over de inwijding van het orgel, restauratie orgel te duur, ontslag organist, grafstenen voor de kerk, eerste dienst na de 2e Wereld Oorlog enz. Zie voor uitgebreide informatie op onze  FOTO-VIDEO pagina.

Dorpshuis weer geopend

1 februari 2022

Dorpshuis Trefpunt (annex zaal 't Foarhûs) is vanaf heden 1 februari geopend voor activiteiten. Schutjassen, klaverjassen, tafeltennis en biljarten gaat weer los! De sluitingstijd is 22.00 uur.

 

Herinrichting Haulsterweg met een jaar  vertraagd

24 januari 2022

De realisatie van de herinrichting Haulsterweg  is vertraagd. De reden daarvoor is dat er nader onderzoek en overleg plaats moet vinden over de meest effectieve oplossing voor de riolering.

Dit heeft verder geen invloed op het vastgestelde definitief ontwerp.  Het streven is om de realisatie van de herinrichting na de zomer van 2022 te starten. (wordt vervolgd...)

 

Wat vooraf ging...

Tijdens de inloopbijeenkomst in juli 2019, georganiseerd door gemeente De Fryske Marren en Dorpsbelang Haskerhorne, kon u uw ervaringen met de weg met ons delen. Deze ervaringen hebben we meegenomen naar de tekentafel en verwerkt tot een voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp heeft van 27 januari 2020 vier weken ter inzage gelegen. Reageren kan niet meer. De ter inzage termijn is verstreken.

 

Zienswijze riolering en afvoer water

Er blijkt in de zienswijzen nog onduidelijkheid over de consequenties van de aanleg van een regenwaterriool. In de zienswijzen wordt gevraagd om bij wateroverlast het water op natuurlijke wijze in de sloot naast nr. 34 laten stromen.

Algemeen:

De technische uitwerking  van de riolering vindt nog plaats, ook in samenspraak met Wetterskip Fryslân.  Er kan nu nog niet definitief aangegeven worden hoe dat uiteindelijk komt. Hierover volgt in een later stadium nog communicatie.

Gebruik van de afvoer op natuurlijke wijze is ook de doelstelling.

De sloot tussen bij nr 34 is particulier bezit. De afwatering zal op een openbare watergang moeten plaatsvinden.

De aansluitingen van het regenwaterriool legt de gemeente altijd tot aan de particuliere erven aan.  Aansluiting van de hemelwaterafvoer op het eigen terrein moet door de eigenaar zelf gerealiseerd worden. Hierover volgt nog informatie als duidelijk is op welke wijze de riolering gerealiseerd wordt. De hemelwaterafvoer van de even nummers kan zoveel mogelijk in de sloot aan de achterzijde blijven.

 

Herinrichting Haulsterweg: definitief ontwerp klaar

02-07-2021

De Haulsterweg in Haskerhorne wordt binnenkort aangepakt. Na een intensief communicatie- en participatietraject zijn de wensen van de inwoners zoveel als mogelijk in het definitieve ontwerp verwerkt. Het definitieve ontwerp vindt u op de projectpagina Haulsterweg Haskerhorne. Eind dit jaar willen we starten met de werkzaamheden die tot begin 2022 duren.

 

Snertactie T.V. Haskerhorne

20 januari 2022

Traditiegetrouw organiseert T.V. Haskerhorne zaterdag 29 januari a.s. een snertactie!

U kunt van 10.30 uur tot 11.30 uur de snert afhalen in de kantine van de tennisclub.

Zet dit a.u.b. in uw agenda, zodat men niet met bestellingen blijft zitten!

De snert kost €6,00 per liter en is alleen verkrijgbaar op bestelling.

Bestellen kan tot uiterlijk zaterdag 22 januari!!

Geef de onderstaande gegevens door bij uw bestelling: Naam, Adres, Telefoon, Aantal liters,

Ingevroren: ja / nee.

 

100-jarig bestaan IJsclub Doarpswille (12 december 1921 - 12 december 2021)

12 december 2021

Op 12 december 2021 was het precies 100 jaar geleden dat IJsclub Doarpswille werd opgericht. Namens de redactie van Nieuws uit Haskerhorne en alle inwoners van Haskerhorne van harte gefeliciteerd met dit fantastische ivoren jubileum! Hoewel wij daar niet de hand in hebben, wensen wij bestuur en leden van IJsclub Doarpswille jaarlijks heel veel schaatsplezier op de natuurijsbaan.

Om een beeld te geven van georganiseerde evenementen, ledenvergaderingen en wedstrijduitslagen gedurende deze 100 jaar staat op onze FOT0-VIDEO pagina een overzicht van diverse krantenknipsels afkomstig uit de openbare archieven van o.a. Nieuwsblad van Friesland:Hepkema’s courant, de Heerenveensche koerier, Friese koerier, Leeuwarder courant en Jouster courant, oftewel het verhaal van petgat aan het eind van Kerkpad-Oost tot ijsbaan aan het Kerkpad nabij centrum.

 

De kerstbomen staan er weer

4 december 2021

De leden van Feestcommissie Haskerhorne hebben zaterdagmorgen zoals gebruikelijk het dorp opgesierd met een viertal kerstbomen, één in het centrum bij de kruising Jousterweg met Haulsterweg en bij de drie invalswegen.

Namens alle inwoners van Haskerhorne hartelijk dank hiervoor!

 

IJsbaan bijna klaar voor de winter

27 november 2021

Het bestuur en vrijwilligers van IJsclub Doarpswille is alweer druk bezig geweest met het klaarmaken van de ijsbaan aan het Kerkpad. Zodra het menens wordt met Koning Winter wordt er water opgepompt en hopen we maar weer op mooi natuurijs.

Wijziging afvalstoffenbeleid gemeente

24 november 2021

Gemeente De Fryske Marren zet vanaf 2022 nog meer in op het scheiden en recyclen van huisvuil. De milieuterreinen zijn langer open, de gft-container wordt vaker geleegd en de grijze container wordt voortaan elke drie weken geleegd in plaats van tweewekelijks. Dat zijn de opvallendste punten uit het nieuwe grondstofbeleid van gemeente De Fryske Marren. Deze en andere maatregelen moeten leiden tot minder restafval (of minder grondstoffen) in de verbrandingsoven. Het college van b en w legt in december het nieuwe grondstofbeleid voor aan de gemeenteraad.

PG Haskeroord informeert over aanvullende corona-maatregelen

16 november 2021

Helaas neemt het aantal besmettingen weer toe en heeft de overheid aanvullende maatregelen aangekondigd, die gelden vanaf zaterdag 6 november. Onze landelijke PKN heeft op basis daarvan een advies gegeven. Volgens afspraak volgt de kerkenraad deze adviezen.

Hier lees je de nieuwe afspraken voor kerkdiensten en andere activiteiten in de Haskeroord gemeente. Voor alle informatie kunt u terecht op de website: haskeroord.nl

Dorpshuis Trefpunt wederom gesloten

15 november 2021

Door de afgelopen vrijdag aangekondigde beperkte lock-down met aangescherpte maatregelen is ons dorpshuis gedurende de komende 3 weken gesloten. Omdat het dorpshuis onder de horeca valt en dus om 20.00 uur zou moet sluiten is er geen andere optie. In afwachting van de besluiten van de overheid na 2 december komen alle geplande activiteiten tot die datum hierdoor te vervallen, Of een en ander ook gevolgen zal hebben voor het programma van de intocht van Sinterklaas op 20 november a.s. is bij de redactie nog niet bekend.

 

COVID-19 besmettingen lopen snel op in onze gemeente

19 november 2021

Corona cijfers van het RIVM voor de gemeente De Fryske Marren: positief op Corona geteste personen ("bevestigde besmettingen"), opgenomen Corona patiënten en personen overleden aan Corona. Cumulatief aantal per jaar en weeknummer:

Er zijn 5.664 personen uit de gemeente De Fryske Marren positief op Corona getest, er zijn 137 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en er zijn 36 overledenen met Corona als oorzaak geregistreerd (RIVM, totaal tot en met 18 november 2021, week 46 2021).

Op onze informatiepagina worden wekelijks de nieuwe cijfers van het RIVM geplaatst.

Sinterklaas komt naar Haskerhorne!

5 november 2021

Op zaterdag 20 november komen Sinterklaas en zijn Pieten weer naar Haskerhorne. Het programma ziet er als volgt uit:

Van 14.30 tot 15.00 uur: rondrit vanuit Oudehaske via de Jousterweg, Haulsterweg, Biesterboschstrjitte, Hotze Brouwerstrjitte, Van Claerbergenstrjitte en weer via de Hotze Brouwerstrjitte naar Dorpshuis Trefpunt en komen daar ongeveer om 15.00 uur aan.

Hier worden ook de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt.

Rond 16.00 uur: vertrek uit het dorpshuis.

Bijeenkomst jeugdketen De Fryske Marren (afgelast i.v.m. te weinig belangstelling)

13 oktober 2021

Gemeente De Fryske Marren maakt nieuwe afspraken over jeugdketen. Dit willen wij graag samen doen met jongeren, keetbezoekers, ouders, keeteigenaren en andere belanghebbenden. Wil je meedenken over de toekomst van jouw keet? Kom dan naar de interactieve bijeenkomst jeugdketen De Fryske Marren.

Datum: maandag 8 november
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
Locatie: Zuyderzee Lyceum, Riensingel 2 in Lemmer
Geef je voor 1 november op via het aanmeldformulier op de website van Gemeente De Fryske Marren. Na opgave krijg je meer informatie.

Jouw mening is belangrijk!
Aan het eind van de avond hopen we samen met alle deelnemers goede afspraken te hebben voor een mooie toekomst van de jeugdketen in De Fryske Marren.

 

Brocantiek De Linde gaat sluiten

2 oktober 2021

Per 1 december 2021 sluit vintagewinkel Brocantiek de Linde haar deuren. Na ruim zeven jaar is het volgens de eigenaren tijd voor een nieuw avontuur en hebben Sander en Romy besloten om dit hoofdstuk af te sluiten, de sprong te wagen, alles in Nederland achter te laten en ruim een jaar lang fulltime te gaan reizen! Of de dagbesteding zal blijven, of er een andere eigenaar komt, is niet bekend.

 

Renovatie fietskruispunt

17 september 2021

Deze week is het kruispunt in het fietspad tussen Joure en Haskerhorne (nabij tunnel Hurdspytsje) voorzien van een betonnen "afsnijhoek". De haakse kruising krijgt hierdoor een iets ruimere afslag. Het valt echter te betwijfelen of deze oplossing menig fietser zal weerhouden om de kortste weg te kiezen, net zo als voorheen door de berm dus. In onze ogen was het logisch én veiliger geweest om het fietspad rechtdoor (langs de sloot) te trekken en een afslag te maken naar de fietstunnel. Wellicht zal dit bij een volgende renovatie worden gerealiseerd...

 

Dorpshuis Trefpunt open onder voorbehoud

7 september 2021

Tijdens de bestuursvergadering van 6 september is besloten Dorpshuis Trefpunt annex 't Foarhûs met ingang van 1 oktober weer te openen. Dit wel in afwachting van de persconferentie op 13 september, dus onder voorbehoud dat de overheid groen licht geeft

Geen Jouster Merke in 2021

17 augustus 2021

Ondanks aangekondigde versoepelingen zal er ook in 2021 geen Jouster Merke plaatsvinden. De persconferentie van vrijdag 13 augustus maakt duidelijk dat grote evenementen met meer dan 750 bezoekers tot en met 20 september niet zijn toegestaan. Hoewel de Jouster Merke gepland is op 23 september, verwachten we niet dat we op die datum een Jouster Merke als vanouds kunnen organiseren.   

De Jouster Merke zou alleen plaatsvinden wanneer de 1.5 meter maatregel losgelaten zou zijn. Hoewel het nu lijkt dat op 20 september deze maatregel in het algemeen ingetrokken wordt, blijven er naar verwachting nog wel voorwaarden verbonden aan risicovolle evenementen.

Marktkooplieden die zich hebben aangemeld voor deelname aan de Jouster Merke worden persoonlijk geïnformeerd over de afgelasting. Vanaf 23 september 2021 kunnen zij zich aanmelden voor de editie van 2022.

 

Speciale ambtenaar woningbouw DFM

2 augustus 2021

Een speciale ambtenaar moet woningbouwprojecten in de dorpen van gemeente De Fryske Marren aanzwengelen en begeleiden. Het initiatief voor de aanstelling ervan komt van de CDA-raadslid Roel Roelevink, die met een motie daartoe de volledige steun van de gemeenteraad kreeg. Hij diende de motie met FNP, PvdA, ChristenUnie, Kleurrijk Fryske Marren en de Burgerpartij in. De gemeente moet een actieve rol in de woningbouwplannen voor de dorpen spelen, vindt CDA-raadslid Roelevink. Nu is de rol van burgemeester en wethouder volgens hem nogal passief.

 

De woonvisie voor De Fryske Marren geeft weliswaar aan dat de gemeente een faciliterende rol heeft, maar in tijden van hoge woningnood is dat volgens het CDA onvoldoende. Als dorpen of steden met plannen voor de bouw van woningen komen, dan moet de gemeente als partner optreden en actief helpen mocht dat nodig zijn. ,,We willen daarvoor binnen de organisatie een ambtenaar vrijmaken’’, aldus Roelevink.

 

Met de aanstelling van een speciale ambtenaar wil de gemeenteraad de leefbaarheid in de dorpen vergroten. ,,Als gemeente spelen we een belangrijke rol in woningbouwplannen. We moeten niet alleen actief meedenken, maar ook zoeken naar oplossingen.’’ De initiatiefnemers zijn vaak vrijwilligers, die niet altijd de kennis in huis hebben, terwijl het hen vaak ook aan tijd ontbreekt om nieuwbouw in hun woonplaats te realiseren.

 

Herinrichting Haulsterweg: definitief ontwerp klaar

5 juli 2021

De Haulsterweg in Haskerhore wordt binnenkort aangepakt. Na een intensief communicatie- en participatietraject zijn de wensen van de inwoners zoveel als mogelijk in het definitieve ontwerp verwerkt. Het definitieve ontwerp vindt u onderaan dit bericht. Eind dit jaar wordt gestart met de werkzaamheden die tot begin 2022 duren.

Waarom een herinrichting?

Er zijn veel aanleidingen om de Haulsterweg en de kruising met de Jousterweg aan te pakken. Zo zijn de stoepen in slechte staat, is er extra onderhoud aan het groen nodig en moet de inrichting van de weg beter passend worden voor het huidige gebruik. Dit en de wensen vanuit het dorp zijn zoveel als mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp.

Wat gaan we aanpassen?

 • Stoep: aan beide zijden van de rijbaan komt een stoep. Omdat er maar weinig ruimte is, wordt deze aan één zijde smaller (90 centimeter) dan aan de andere zijde (150 centimeter).
 • Snelheidsremmers: de aanwezige drempels worden verwijderd. Om de snelheid te verminderen komen er (beperkte) asverschuivingen in de rijbaan die opgevangen worden bij de kruisingen.
 • Bomen: een deel van de bomen blijven staan en daar worden de groeiomstandigheden verbeterd, zodat wortelopdruk in de toekomst voorkomen wordt. Door de asverschuiving wordt daar ruimte voor gemaakt. Daarnaast vergroten we de plantvakken voor de bestaande bomen en komen er bloeiende planten waarmee we de biodiversiteit vergroten.
 • Betonstrook: langs de rijbaan komt een betonstrook om extra stevigheid van de rijbaan te realiseren.
 • Parkeerplaatsen: de parkeerplaatsen worden aan beide zijden en verspreid langs de weg gemaakt. Dit geldt ook voor de containeropstelplaatsen.

De biljartcompetitie mag binnenkort weer van start!

23-06-2021

Beste biljartvrienden.

Na overleg met het bestuur van Dorpshuis Trefpunt is besloten dat wij een datum (onder voorbehoud) mogen prikken om eindelijk weer te mogen biljarten! Zo het nu lijkt, wordt het de vrijdag na de Jouster Merke, 1 oktober 2021. Tot die tijd zijn er geen activiteiten in het dorpshuis.

Zet daarom bij de datum van 1 OKTOBER 2021 in uw agenda: biljartcompetitie van start. 

Wij als bestuur zien er naar uit en wij hopen jullie allemaal weer te kunnen verwelkomen voor een nieuw biljartseizoen.

 

Asfalteringswerkzaamheden Haulstersingel

Haskerhorne, 21 juni 2021

Van maandag 12 juli tot donderdag 22 juli vinden er asfalteringswerkzaamheden plaats aan de Haulstersingel in Ouwsterhaule (vanaf Jetse Veldstraweg tot Sewei). De weg is tijdens deze werkzaamheden afgesloten voor het verkeer. Een omleiding wordt met borden aangegeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met R. Nekeman, uitvoerder Schagen Infra B.V., via telefoonnummer 06 82 64 69 08 of Hendrik van der Veer / Johannes Bouwhuijsen van gemeente De Fryske Marren via telefoonnummer 14 05 14.

 

Gevolgen nieuwe wegenplan

Haskerhorne, 29 mei 2021

'Sinds het nieuwe wegenplan rondom Joure klaar is, is er 24/7 geen rustig moment van stilte meer'

Dit is de aanhef  van een ingezonden brief welke vandaag in de Jouster Courant is geplaatst door een aantal verontruste inwoners van onze gemeente. Geheel terecht naar onze mening.

Er is totaal niets meer over van de oude leefsituatie en dan hebben we het nog niet eens over de verplichting van overheden om voor herplanting te zorgen van bomen en struiken! Het is nu een grote kale vlakte die weinig beschutting geeft voor fietsers en wandelaars, laat staan dat er enig natuurlijk tegenwicht is voor de luchtvervuiling van het autoverkeer. (klik op foto voor vergroting)

De ingezonden brief kunt u hier lezen:

https://joustercourant.nl/artikel/1165933/ingezonden-sinds-het-nieuwe-wegenplan-rondom-joure-klaar-is-is-er-24-7-geen-rustig-moment-van-stilte-meer.html

 

Ongeval Haskerhorne

Haskerhorne, 21 mei 2021

Om ongeveer 13.00 uur is op de kruising Jousterweg en Haskerveldweg een ongeval gebeurd tussen een bestelbus en een personenauto. Gelukkig geen gewonden maar alleen materiële schade aan beide voertuigen.

 

Toegangsbord Haulster Bosken

Haskerhorne, 10 mei 2021

Onlangs heeft Staatbosbeheer ook een toegangsbord geplaatst aan het Kerkpad-Oost, nabij het voetbalveldje. Vrije toegang voor wandelen en fietsen (dus niet voor bromfietsen) en honden aan de lijn. Ale toegangspaden naar de Haulster Bosken zijn nu van een dergelijk bord voorzien.

 

Lintjesregen 2021: Elske Dijkstra-Pekema lid in de Orde van Oranje-Nassau

Haskerhorne, 26 april 2021

Elske Dijkstra-Pekema is bij Koninklijk besluit benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau voor de volgende verdiensten: Vrijwilliger en bestuurslid Vereniging van Dorpsbelang Haskerhorne. Ter ere van het 100-jarig bestaan schreef ze het boek Doarpslibben Haskerhorne . Ook is ze vrijwilliger bij de dorpskrant vereniging Haskerhorne. Daarnaast actief bij de EHBO-afdeling Joure, bestuurslid en secretaris bij de Doopsgezinde Kerk in Joure en actief als scheidsrechter bij de vereniging Volleybal Combinatie Joure. Van harte gefeliciteerd!

 

Dorpsfeest opnieuw uitgesteld

Haskerhorne, 16 april 2021

Via de laatste dorpskrant laat het bestuur van Stichting Feestcommissie weten dat het dorpsfeest dit jaar helaas niet door kan gaan in verband met de huidige coronamaatregelen. We hopen maar dat het volgend jaar weer mogelijk is...

 

Nieuwe editie Doarpskrante is uit!

Haskerhorne, 15 april 2021

De april-editie van de Doarpskrante De Lytse Mienskip is weer verspreid met boordevol nieuws over Haskerhorne. De redactie heeft niet stil gezeten en opnieuw een 'bestseller" samengesteld. Een groot compliment is hier zeker op haar plaats!

"Vroeger vocht je om wie het eerst de Jouster Courant mocht lezen, nú is dat de Doarpskrante"

 

Voorjaarsonderhoud tennisbanen

Haskerhorne, 23 maart 2021

De baancommissie van Tennisvereniging Haskerhorne is al weer enkele dagen druk bezig met het voorjaarsonderhoud van de 2 gravelbanen. Dat betekent o.a.: belijning verwijderen, bladafval, mos en oud gravel afvoeren, bestaande toplaag losmaken, opvullen met nieuw gravel, uitvlakken, de belijning opnieuw aanbrengen en daarna rollen en slepen zodat de banen eind maart/begin april weer speelklaar zijn voor de leden. Een hele klus die al jaren in eigen beheer wordt uitgevoerd!

 

Oude "woudreus" geveld

Haskerhorne, 17 maart 2021

Woensdagmorgen is de  zeer oude en beeldbepalende boom (zwarte beuk) in een achtertuin aan de Haulsterweg (vroeger was dit de pastorietuin) door zwaar en specialistisch materieel in gedeelten geveld. Hoewel de boom er aan de buitenkant redelijk goed uitzag, bleek deze van binnen ernstig aangetast en een gevaar voor de naaste omgeving.

 

Druktemeter bij stembureaus  DFM

Haskerhorne, 15 maart 2021

Een van de zaken waar tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart rekening mee moet worden houden is de drukte op de stembureaus. Via de link hiernaast wordt de drukte in alle 44 stembureaus in de Fryske Marren aangegeven. Deze informatie wordt realtime gepresenteerd. Op deze manier kunt u zelf een keuze maken wanneer de beste tijd is om te gaan stemmen en of het misschien handig is uit te wijken naar een ander stemlokaal.

 

Fietstunnel "Hurdspytsje"

Haskerhorne, 2 maart 2021

De tunnel richting Haskerhorne is Hurdspytsje gedoopt en de naam pronkt inmiddels op beide zijden. De naam, Fries voor Overspitting, refereert aan de vaart die vroeger van het Jouster Tolhûs via Westermar naar de Bantsterschans in de Heerenveense Heeresloot voerde. De naam komt in elk geval sinds 1646 in de archieven voor. De vaart werd voornamelijk gebruikt voor de turfvaart, het ‘hurd’ slaat vermoedelijk op de harde ondergrond.

Het viaduct van de nieuwe aansluiting met Joure, op de plek van de oude rotonde, gaat Westermar heten. Een verwijzing naar het oude dorp Westermeer dat is opgeslokt door Joure.

De fly-overs krijgen de namen: De Piip, De Fiver en De Koaiker. Dit waren namen van eendenkooien die in de omgeving hebben gelegen.

Het nieuwe viaduct bij Haskerhorne (voorheen Haskerveldwegviaduct) heet nu Wyldehoarne. Ook de namen van de Haulstertunnel en de Hollandiatunnel prijken inmiddels op deze bouwwerken.

 

Potgrondactie 2021

Haskerhorne, 25-02-2021

Ook dit jaar brengt Tennisvereniging Haskerhorne de potgrond en bemeste tuinaarde bij u thuis!

Zie voor verdere informatie op de pagina Verenigingen | Tennis.

 

Avondklok

Den Haag, 16 februari 2021 (bijgewerkt 23-03-2021)

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter.

De Nederlandse staat gaat in hoger beroep. Dat dient om 16.00 uur vanmiddag. De rechter is gevraagd de avondklok te handhaven zolang er geen definitieve beslissing is genomen.

Laatste bericht 16-12-2021: voorlopig blijft de avondklok tot nader order van kracht.

Laatste bericht 18-02-2021: het hoger beroep over de avondklok is morgen 19-02-2021om 10.00 uur.

Laatste bericht 19-02-2021: Het gerechtshof in Den Haag doet over een week uitspraak in het hoger beroep over de avondklok. Daarmee geldt de avondklok in ieder geval nog een week.

Laatste bericht 23-02-2021: De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur.

Laatste bericht 08-03-2021: De avondklok wordt na 15 maart verlengd tot en met 30 maart 04.30 uur. De avondklok wordt minder streng gehanteerd tijdens de drie avonden waarop de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden. Mensen kunnen hun stem 's avonds laat nog uitbrengen of meehelpen bij het tellen van de stemmen.

Laatste bericht 23-03-2021: Vanaf 31 maart begint de avondklok om 22.00 uur en eindigt om 04.30 uur. De lockdown duurt in ieder geval nog tot 20 april 2021.

 

CODE ROOD!

Haskerhorne, 15 februari 2021

Weeralarm: vooral in het noorden en oosten nog enige tijd verraderlijke gladheid door ijzel

Met name in het noorden en oosten is er vanochtend op uitgebreide schaal kans op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. Dit geldt vooral voor de secundaire wegen. Hiervoor is code rood (weeralarm) van kracht.
De verraderlijke gladheid zal in de loop van de ochtend van het zuidwesten uit verdwijnen, in het uiterste noordoosten gebeurt dat aan het begin van de middag.

 

Aan de vooravond van het 100-jarig bestaan van Ysclub Doarpswille

Haskerhorne, 6 februari 2021

Op 12 december 1921 is Ysclub Doarpswille opgericht en heeft men gedurende bijna 100 jaar het dorp vermaakt met ijspret. Eerst op de "buitenbaan" op het eind van het Kerkpad nabij Oudehaske, maar gelukkig al heel wat jaren dichtbij de dorpskom op een door derden beschikbaar gesteld stukje weiland aan het Kerkpad. Inmiddels is de ijsbaan weer klaargemaakt en nu maar hopen dat Koning Winter ons niet (weer) in de steek laat! En vanaf dit weekend lijkt het de goede kant op te gaan met lichte tot matige vorst. Hopelijk gooit "Code Rood" en de verwachte sneeuwstorm geen roet in het "water" zodat met name de jeugd binnenkort volop kan genieten in deze trieste coronatijd.

 

Nieuwe dagbesteding in Haskerhorne

Haskerhorne, 16 januari 2021

Dagbesteding de Linde is, net als de winkel van Brocantiek de Linde, gevestigd in een oude, karakteristieke zuivelfabriek van ruim 2200 m² in Haskerhorne, direct naast Joure. Wij hebben de zuivelfabriek met minimale aanpassingen en met respect voor de geschiedenis van het pand omgetoverd tot vintage winkel waardoor de fabriek nog steeds een en al sfeer en nostalgie uitademt.

Rondom de fabriek ligt een groot buitengebied waar kippen, eenden en andere dieren rondlopen. Binnen de fabriek is de enorme showroom van de winkel te vinden. Maar naast deze showroom, beschikt de fabriek over een groot magazijn en zijn er door de fabriek heen verschillende werkplaatsen te vinden. Zo hebben we een glas-in-lood werkplaats, een werkplaats waar de bestellingen worden ingepakt en een werkplaats waar onze lampen worden omgebouwd.

In onze unieke en sfeervolle, vintage fabriek word je voortdurend verrast. Om iedere hoek wacht weer een andere sfeer en schieten je ogen alle kanten op, zoveel is er te zien! Oude fabriekslampen en stoere industriële lampen, oude apothekerskasten, prachtige op maat gemaakte meubelen, bijzondere stoelen en vintage fauteuils, stoere industriële kasten, oude schoolplaten, retro tafeltjes en kastjes, unieke verzamelobjecten, glas in lood en te veel andere gave items om op te kunnen noemen. Zeker een bezoekje waard dus!

 

Lokkich Nijjier fan De Geitefok

Haskerhorne, 5 januari 2021

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 helaas geen stunt . Heel erg jammer maar volgend jaar beter!

 

Eigendom DFM Op Glas naar Delta Fiber

Persbericht, 22 december 2020

De behoefte aan een snel en stabiel glasvezelnetwerk in Friesland blijft onverminderd groot en daarom neemt DELTA Fiber het belang in de joint venture met De Fryske Mienskip op Glas volledig over.

In goed overleg heeft de coöperatie De Fryske Mienskip op Glas besloten haar eigendom in het gezamenlijke bedrijf DFMopGlas b.v., over te dragen aan DELTA Fiber. Het telecombedrijf wordt daarmee de enige eigenaar van de glasvezelnetwerken die ze aanleggen in de provincie Friesland.

De Fryske Mienskip op Glas als burgerinitiatief blijft betrokken en zal dan ook in de organisatie blijven meedenken, om de regio zo efficiënt en zo snel als maar mogelijk aan te sluiten op het netwerk van DELTA Fiber Netwerk. Door de huidige wijzigingen binnen de joint venture komt de eigen bijdrage van €250,- aan de coöperatie te vervallen. De betrokken inwoners en klanten krijgen volgende maand een persoonlijke brief met daarin de voor hen geldende specifieke informatie met betrekking tot de nieuwe situatie.

Aan de kwaliteit en de dienstverlening van de service providers op het aan te leggen glasvezelnetwerk zal niets veranderen. Volgend jaar zal voor inwoners, klanten, gemeenten en lokale partijen zichtbaar worden dat er dankzij deze nieuwe situatie meer snelheid in besluitvorming en uitvoering zal zijn.

 

Feestcommissie Haskerhorne verrast dorp!

Haskerhorne, 14 december 2020

Alle inwoners van Haskerhorne werden vorige week blij verrast met een kerstpakket, bestaande uit kerstbrood, kerstkransen en kerstchocola, een fantastisch en zeer zeker door een ieder gewaardeerd gebaar in deze onwerkelijke coronatijd!

Alle lof voor bestuur en leden van de feestcommissie!

 

De kerstbomen (!) staan er weer

Haskerhorne, 7 december 2020

Waren wij eerst bang dat we het met dat kleine kerstboompje met pet van Sinterklaas moesten doen? Ineens werden - naast het centrum bij de kerk - ook alle invalswegen van het dorp voorzien van een prachtige verlichte kerstboom.

Namens alle dorpsgenoten dank aan de feestcommissie!

 

Nieuwe website voor en over Haskerhorne

Haskerhorne, 1 december 2020

Vandaag is de website "Nieuws uit Haskerhorne" de lucht in gegaan met nieuws en informatie over het heden en verleden van het dorp Haskerhorne, in de volksmond beter bekend als Haskerhoarne of De Hoarne.