Geitefok De Wiite Sik (oudejaarsploeg) (opgericht 28 december 2018)
Secretariaat Jousterweg 25a, 8506 BE Haskerhorne
Telefoon (0618) 355173
E-mail onbekend
Website onbekend
Activiteiten Het op een ludieke wijze uitbeelden van gangbare en maatschappelijke thema's
door het eventueel lenen van voorwerpen

Nozems maakt het de Wiite Sik niet makkelijk
Geitefok zoekt ’s nachts uren naar stuur Space Shuttle

Magda Dullemond

Wolvega - Geitefok de Wiite Sik uit Haskerhorne kreeg het voor elkaar om voor hun oudejaarsstunt de Space Shuttle van de United Nozems ongezien te ontvreemden uit Nijelamer. Helemaal prima, dachten de Nozems, maar dan gaan wij het ze wel even moeilijk maken. En dus sloop de vriendengroep uit Weststellingwerf de nacht voor de jaarwisseling bijna een kilometer door een zompig weiland om het stuur van het bijzondere voertuig te jatten.

 

Nozems met stuur op het strand:

Anja, Maaike, Rudolph, Sjors, Ate en Ronald met het stuur op het strandje.

Foto: United Nozems

 

De Space Shuttle is een verbouwde Duitse brandweerauto, die bij een vorige eigenaar dienst deed als mast voor een piratenzender. Met de Shuttle wonnen de United Nozems vorig jaar de eerste prijs van de special klasse op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Dat is een race met bijzondere voertuigen, die door teams in het hele land worden gebouwd. In 2022 won de vriendengroep met leden uit Wolvega, Munnekeburen, Steenwijkerwold en Oldelamer die prijs ook al, toen met een door paarden getrokken koets. Leden van de Nozems gaan al vele jaren naar de Zwarte Cross, en deden eerder ook al mee aan de brommerklasse. ,,Er zijn in Weststellingwerf een stuk of vijf teams die op deze manier meedoen aan de Zwarte Cross. Waaronder de Wolfpack uit Noordwolde.”

 

Stevig geluid

Samen met bouwwerken uit voorgaande jaren staat de koets in een loods opgeslagen. Maar de Space Shuttle is veel te hoog voor die loods. Daarom staat hij in een weiland in Nijelamer. Maar op zondag 17 december reed ‘nozem’ Ronald Oenema (26) uit Oldelamer toevallig langs het weiland. Geen Space Shuttle. ,,Eerst dacht ik daar niet zoveel van. Ate heeft hem vast mee, dacht ik nog. Maar al snel bleek dat niemand van ons wist waar de Shuttle was.” Een berichtje in de buurtapp maakten duidelijk dat veel mensen het gevaarte ’s nachts wel hadden gehoord. ,,Het is een 10 cilinder zonder uitlaat”, grijnst Ate Fokkens (25) uit Wolvega. ,,Dat geluid herken je echt wel, het is loeihard. Maar ze kennen ons wel een beetje, dus ze hebben vast gedacht dat we weer iets onnozels van plan waren.”

Een oproepje op Facebook om te achterhalen waar de Space Shuttle heen was. ,,Dat berichtje werd meer dan 25.000 keer bekeken, maar het leverde niks op”, verbaast Sjors van der Steege (27) uit Wolvega zich. Maar net voor oud & nieuw fietste ‘postbode Symen’ – een kennis van de Nozems – toevallig een doodlopende weg op in Oldeouwer. ,,Waar hij dus onze Space Shuttle achter een boerderij zag staan!’

 

Inbreken

En dus smeedden de Nozems een plannetje om de oudejaarsploeg dwars te zitten. ,,We besloten het stuur uit de Space Shuttle te halen. Dat is een makkelijk klusje. Maar hij is niet makkelijk te vervangen met een ander exemplaar. Ideaal dus.” Het leek wel een scène uit een spannende film. Gewapend met gereedschap en een verrekijker slopen zes van de negen Nozems door het land. ,,Je bent eigenlijk gewoon aan het inbreken”, zegt Sjors. ,,Het stuur wilde niet los”, weet Rudolph van der Vegt (25) uit Munnekeburen zich nog levendig te herinneren.” Terwijl de anderen druk waren met het stuur en op de uitkijk staan, stond Sjors op een nabijgelegen strandje een kuil te graven om het stuur in te begraven. ,,Leg dat maar eens uit, als de politie poolshoogte komt nemen!”

Om het de oudejaarsvereniging ook weer niet té moeilijk te maken, lieten de Nozems een schatkaart achter in de stuurkolom. ,,Maar die hebben ze niet gezien! Anders waren ze met een kwartiertje wel klaar geweest.” Op basis van een foto die de Nozems op oudejaarsdag op Facebook zetten, zijn de leden van de Geitefok eerst helemaal naar Sint Nicolaasga gereden. Ze zagen iets van zand en strand, en meenden Sint Nyk te herkennen. Tevergeefs. Pas ’s ochtends rond een uur of vijf vonden ze het stuur terug. ,,Ze konden meteen door, want ze moesten opbouwen voor het feest in Haskerhorne”, grinnikt Rudolph vermaakt. De Nozems werden uiteraard ook uitgenodigd, en hadden een gezellige nieuwjaarsdag in Haskerhorne.

Ondertussen zijn de zes mannen en drie vrouwen van de United Nozems alweer druk met het ontwerp voor de Zwarte Cross 2024. Voor dat doel is al een enorm agrarisch voertuig aangeschaft. ,,We zijn nog niet eerder zo op tijd begonnen”, zegt Ronald. ,,Hopelijk hoeven we dit keer niet de laatste twee weken voor de deadline van het klokje rond te werken om het af te krijgen.” Ze hebben geluk dat ze door de loting én de voorselectie heen zijn gekomen. ,,Na twee keer een eerste prijs zou het natuurlijk leuk zijn om dat weer voor elkaar te krijgen. Winnen is leuk, maar we doen het voor de lol”, benadrukt Sjors. Rudolph concludeert: ,,We maken samen hartstikke mooie dingen, dat is waar het om draait.”

 

Geitefok de Wiite Sik

Door een uitzending van HEA! kwam Geitefok de Wiite Sik in Haskerhorne op het idee om de Space Shuttle uit het weiland in Nijelamer te halen. ‘Schiet ons maar naar de maan’, was de leus van de oudejaarsploeg. De Geitefok verwijst daarmee naar de werkzaamheden aan de Jouster- en Haulsterweg, die veel langer duren dan de bedoeling was. Dat leidt al meer dan een jaar tot omleidingen. Een verblijf op de maan lijkt de oudejaarsclub nog prettiger dan alle irritaties in Haskerhorne.

 

Nozems en Geitefok in Haskerhorne:

Bovenste rij: Sjors, iemand van de Geitefok, Johan, Ate, Anja, Rudolph en Ronald. Gehurkt: Maaike en Tessa. Op de grond: de leden van de Wiite Sik.

Foto: United Nozems